På ville vidder - fra dagdrøm til virkelighet

En rastløs sjel finner sjeldent roen. Når hverdagen blir forutsigbar og trygg, trigges drømmesenteret i hjernen min. Drømmer om nye utfordringer og uforutsigbare dager siger frem.  Der ligger de og tirrer nysgjerrigheten min, så kommer sommerfuglene og da er det for sent.

Slik startet også drømmen om På Ville Vidder. Som en liten dagdrøm om at turene ikke måtte ha en ende bare fordi det var søndag. En dagdrøm om at man ikke måtte takke nei til spontane muligheter, fordi man hadde en jobb man måtte på. Jo mer man drømte seg bort, jo klarere ble det. Dette var noe jeg virkelig hadde lyst til.

BGKDUP4N5zQ


 

Når man er bedre på drømmer enn planlegging.

Ja det sier seg kanskje selv at det å planlegge et helt år, for en som har vansker med å planlegge en uke i forveien - det er slettes ikke enkelt. Mine kjente ordtak som ?det ordner seg alltids,?  og ?det blir aldri så ille at det ikke er godt for noe,? strekker rett og slett ikke til. Heldigvis har Susanne vært med på laget frem til nå, og hun er både organisert og kan dette med planlegging. Det hjelper også godt på at familie og venner stiller kritiske spørsmål og kommer med ideer. For det er stadig noe man ikke har tenkt på, eller har tatt hensyn til.

Veien blir til mens man går. Prosjektet har siden starten vært i stadig endring. Fra hva vi ønsket å oppleve, hva vi ønsket å se og nå siste endring. Hvem blir med? Som dere har sikker har fått med dere, har Susanne nå tatt valget om å trekke seg fra prosjektet. Dette kom ikke som noe lyn fra klar himmel, og jeg har alltid vært klar på hva jeg ville om dette ble realiteten. Er jeg forberett på et år alene på tur, er det trygt, og er det noe jeg egentlig ønsker?

På Ville Vidder startet som en dagdrøm om å finne en hytte i indre Finnmark. Et liv der man kunne kombinere friluftsliv og arbeidsliv i større grad enn hverdagen i Alta. Etter hvert som Susanne ble med på laget, gikk planen fra hytte til selvbygd gamme. Så ble drømmen om hele Nordkalotten til og På ville vidder ble en realitet. Vi ønsket begge å se mer av hva Nordkalotten hadde å tilby. I starten var planen å bruke et halvt år på turen. Dette var på grunn av kostnader, og fordi 6 måneder var god nok tid til hva vi ønsket å oppleve. Det viste seg derimot vanskelig å få permisjon fra jobb i mindre enn et år, og vi utvidet derfor planen med 6 nye måneder. Når planen nå var finpusset, begynte arbeidet med å finne samarbeidspartnere. Man trenger mye forskjellig utstyr for et helt år på tur, og valget falt på Hekta På Tur. En nettbutikk som hadde alt vi kunne drømme om av turutstyr og enda litt mer.  Vi gikk også inn i samarbeid med en lokal luedesigner, luefabrikken G-Anette. Dog selv med gode sponsorer med på laget er det ekstremt kostbart å forlate arbeidslivet og leve ut friluftsdrømmen. Turutstyr er dyrt, å dra på tur er dyrt og selv uten leilighet og hverdagslige utgifter er det fortsatt mange regninger som skal betales i løpet av et helt år. Mye penger skulle spares og mange penger gikk rett ut igjen på turutstyr. Desto mer vi var på tur i løpet av planleggingsåret, desto lengre ble listen med utstyr vi trengte. Vi har fire årstider her i nord, og hver årstid krever forskjellig utstyr. Og skal man leve et liv i det fri, ja da trenger man overraskende mye.

BGHEypdt52Q


 

Året har gått ufattelig fort, og i skrivende stund er kun fire korte uker til startskuddet går av. Ved startstreken skal jeg stå klar, alene. For uansett hvor mye og nøye man planlegger, så går det ikke alltid etter planen. Men veien blir til mens man går, og jeg er klar. Klar for vidder så langt øyet kan se, klar for late hviledager med hemmelige høyfjellsvann, klar for at kroppen skal være så sliten som den aldri før har vært, klar for å nyte solnedganger fra øde fjelltopper og klar for en mestringsfølelse folk flest kun drømmer om. Jeg er klar for eventyr! 

BFw_33xN59x


 

10 kommentarer

Lena

06.06.2016 kl.21:04

Oi oi oi, ska du være på tur aleina... i 1 år?! Du er ei tøffa, å kæm veit.. d e jo ikke sikkert du blir aleina heeeele året😉

På Ville Vidder

06.06.2016 kl.21:17

jepps , blir vist aleina for det meste ?? Men blir nok ikke aleina hele tia ??

Jon

07.06.2016 kl.09:56

God tur!:-)

På Ville Vidder

07.06.2016 kl.11:50

Tusen takk Jon ??

Theresa

07.06.2016 kl.14:23

Åh knallbra Mari. Masse lykke til! Korr ofte ska du oppdatere her? Om man e på tur høgge der du e, kosn finn man bålet ditt for å fyre opp en liten marshmallow? Dette blir skikkeli bra! Hurra for dæ! :-)

På Ville Vidder

07.06.2016 kl.19:51

heia :D Blir å oppdatere her og på facebooksida, når det e Internett og noe å rapportere :) Bare å melde fra når æ e i nærheten, så skal æ fyre opp bålet å sende røyksignala om ikke dekninga e der ;)

Steffen kristiansen

08.06.2016 kl.05:45

Må si at du e ei kjempetøff jente! :D veldig heldig som har fått blitt kjent med dæ og glede mæ til å følge ferden din over kalotten, krysser alt som kan krysses får at året ditt kommer til å bli ett minnerikt og ''smerte''fritt ! God bjørneklem fra oss

På Ville Vidder

08.06.2016 kl.08:29

heisann :) Tusen hjertelig takk :D Æ får plotte inn litt hviledaga rundt Mollis, så kanskje vi sees :)

Steffen

08.06.2016 kl.21:15

Ja, da blir du jo værende 1mnd i mollis :')

På Ville Vidder

08.06.2016 kl.21:53

Blir værende så lenge æ vil, har jo ingen jobb som vente lengre da :D

Skriv en ny kommentar

På Ville Vidder

På Ville Vidder

27, Alta

1. juli 2016 river en eventyrlysten og turglad jente seg løs fra hverdagens trygghet for å utfordre seg selv mot Nordkalottens villeste vidder. I et år skal jeg ture, oppleve og oppdage hva Norge, Sverige og Finland har å by på nord for Polarsirkelen. Følg meg på mitt evntyrår! ;)

Kategorier

Arkiv

hits